Zadnja pred-porodna.

Sancinovo brezno mi ni dalo spati v miru od zadnje akcije, kjer sva z Nejcem končala akcijo z perspektivnim nadaljevanju na dnu vhodnega brezna.
Ker sva z Vanjo v pričakovanju otročička, je bila to še zadnja šansa da grem v jamo, ker me nato čaka 24-urna pripravljenost v primeru odhoda v porodnišnico.
V zadnji akciji sva z Nejcem razopremila vhodno brezno, saj se je izkazalo, da moramo nekatere dele preopremiti, da zagotovimo boljšo varnost. Namreč kamen iz vhoda leti do dna vhodnega brezna, obiti je potrebno tudi nekaj naloženih polic.

Kar nekaj časa sva porabila za preopremljanje vhodnega šahta, vendar se je obrestovalo saj je sedaj jama opremljena veliko bolje. Je pa ostalo še nekaj manjših detajlov, ki jih bo treba preopremiti v naslednjih akcijah.
Ko sva prispela v dno in se zbasala v ožino kjer smo v zadnje končali Božo ni bil več tako navdušen, kot takrat ko sem mu o teh delih jame pripovedoval. Ni bilo tistega pravega prepiha in zadeva je precej razsuta in razčlenjena v tem delu.
Medtem ko je začel izdelovati sidrišče na vrhu meandra sem se pošalil in rekel, “Še do galerije se spustiva, malo pošetava in ven! Da bo še kaj za druge ostalo.”

Glej ga zlomka! Iz meandra cca 40m brezen, pristaneva na dnu katerega prereže galerija dimenzij 2m x 1,5m mogoče tudi več. Razmišljam, da bi se začel ukvarjat z vedeževalstvom.
Galerija gre v smeri JZ, torej proti Hublju in se poševno spušča po leziki. Na pritočni strani je potrebno do nje preplezati nekaj metrov(bi se dalo na fraj). Na drugi strani, odtočni,  pa galerijo takoj prereže brezen in to ta pravi brezen. Ko sva noter metala kamenje veliko kot glava sva poslušala z odprtimi usti in začudenjem…kamen leti in leti. Vertikala je mogoče globoka tudi 100m.
Ker naju je čas priganjal sva se obrnila.
Nazaj grede sem smuknil pregledati še blatni rov v vzporednem breznu, ki pa se konča v blatni razpoki.
Po akciji je sledila še kratka analiza, ACBAA(after cave beer and analysis je strokovni izraz za tovrstna strokovna druženja ) pri Nejcu doma.

Kljub pozni uri, sem imel probleme zaspati saj mi je možgan v glavi kar prepeval….nekaj v slogu Murkota….srečen, ker sem jamar!

Jamarila Bogomir Remškar in jaz.

Matej Blaško