JZS izpiti Rakov Škocjan, 19.6.2021

Glede na dolgomesečne intenzivne priprave (predvsem druženja, a tudi aktivne priprave, da ne bom omilila realne situacije) smo se občutno pripravljeni zbrali 19.6. ob 8h pred hotelom v Rakovem Škocjanu. Prešvicani že pred štartom sicer, a ko smo v roke dobili prvi del izpitov – teoretično izpitno polo, se je švicanje še pospešilo.

Glede na pričanje predhodnih tečajnikov se baje lahko prepisuje in medsebojno pomaga… no, tokrat nam je COVID-19 zagodel s tistim sedežnim redom “en zic vmes frej” tako, da tega ni bilo. Ne glede na to smo vsi uspešno prestali teoretični del ter se hitro odpravili na pregled opreme. Takoj smo se zgnetli v prvo vrsto, saj se je vroč dan že nakazoval. Na pregled opreme smo pristopili samozavestno, saj smo si seveda skrbno zrihtali vse, da bo prav. Ok, razen Blaž, kateremu nismo glih prav vsega pregledali (oprosti Blaž)… ma smo ga na koncu vseeno kvalitetno uštimali. Za praktičen potek izpitov lahko povem iz svojega stališča, da je bilo toplo in toplo. In predvsem toplo. Poligon je bil super – kot en Gardaland. Škoda, ker ga je bilo hitro konec in se je bilo treba premaknit tudi na “sončno stran Rakovega Škocjana”, kjer je bilo ponovno toplo (ne vem, če sem že povedala to). Na različnih postojankah nad in pod Velikim naravnim mostom smo se tako podajali čez razne praktične vrvne tehnike in tehnike prve pomoči, pa tudi o varstvu jam smo morali nekaj povedat, pa risati tudi… skratka – barvna paleta vsega, kar mora jamar znati. Če povzamem – na izpit za jamarja je res treba priti pripravljen tako, kot nam je to napisal tudi vodja izobraževalne službe pri JZS. Izpit sestavlja veliko točk, kjer je prav vsaka enako pomembna in po svoje zahtevna. Inštruktorji tako zahtevajo visok nivo znanja ampak obenem tudi nudijo dodatne koristne informacije in izboljšave, ki pridejo prav v vsakodnevnih jamarskih akcijah. Po zaključku tega dela je sledil še občni zbor, katerega konec smo pričakali ob super polenti z golažem in raznih hladnih pijačah. Sledila je še podelitev nazivov po uspešno opravljenih izpitih ter podelitev priznanj/diplom/plaket JZS, kjer si je naš predragi El Presidente prislužil zlati znak JZS! Vidno ganjen je bil, z njim pa prav vsi mi – člani JDDR. Reharju pa vse pohvale za tako čudovit zapis, ki sem ga imela čast prebrati na podelitvi. Mislim, da sem videla tudi kakšno “skoraj-solzico”.

Za konec bi se zahvalila (najbrž v imenu vsakega izmed nas tečajnikov) vsem inštruktorjem, ki so si vzeli čas in nam pomagali do pridobitve tega naziva. To so: Božo, Rehar, Jure, Samo in Staut.
Lep pozdrav vam želijo: Novopečeni jamarji: Astrid, Ana, Anita, Matjaž, Toni, in novopečen jamar pripravnik: Blaž
Letošnja letina jamarjev v vipavski dolini je vsekakor veliko boljša od letine češenj in marelic!
Astrid Švara
Na spodnjih povezavah si lahko pogledate nekaj fotografij iz Rakovega Škocjana.