Predstavitev jamarstva, Soča, 27.6.2021

V nedeljo 27.06.21 smo se odzvali prošnji in šli predstavit jamarstvo otrokom na letovanju v Soči pri Bovcu. Jamarijo smo predstavili 25 otrokom, starim med 6 in 13 let, ter animatorjem. Topredstavitev bomo letos opravili dvakrat. Za prvo rundo sva se javila Matej B. in Nejc V.
Zjutraj sva najprej šla po vso potrebno opremo na društvo, ter po štrik in na kavo do Božota. Malce smo podebatirali, saj je bil vikend kar pester, potem pa hitro čez gozd v Tolmin->Kobarid->Bovec ->Soča. Z nama so šli tudi družinski člani.


Pri Žvikarju smo pojedli kosilo, in v Sočo prispeli po planu. Predstavitev se je odvijala zadaj na vrtu s čudovitim pogledom na okoliško hribovje.
Na vrtu za objektom je ravno pravšnja klančina z nekaj primernimi drevesi za postavitev 50m dolge žičnice. Malo manj primeren je bil sosed, ma s prijazno besedo in pogovorom sva ga prepričala, da smo eno uro lahko uporabljali njegovo zaraščeno češpo za pritrditev štrika žičnice. Spusti otrok po žičnici so potekali tekoče. Trikotna ruta in čelada sti pri tem obvezna dela opreme. Mogoče bi bilo bolje izbrati manjši škripec, saj je bila hitrost na koncu kar “velika” in lovljenje in ustavljanje dokaj adrenalinsko.
Otroci so res uživali!
Po končanem spuščanju sva žičnico podrla in sledila je predstavitev jamarstva. Matej je najprej razložil, kako jame nastajajo, potem je sledila predstavitev opreme, plezanja in spuščanja po štriku, dokumentiranja jam in ostalo. Matej je te zadeve res čudovito razložil in predstavil. Tekoče in umirjeno je razlagal, otroci pa so dvigovali roke in ga zasuvali z res domišlije polnimi vprašanji. Domišljije polni pa so bili seveda tudi odgovori. Bravo Firolc, ko govoriš o jamah, prav nič ne zaostajaš za Božotam! Vzpenjanje in spuščanje po vrvi pa je bilo prikazano na lipi.
Na koncu sva razdelila še obeske človeških ribic, v zahvalo za predstavitev smo prejeli plaketo in spominek.
Ko sva spakirala in pospravila, smo se šli še ohladit v Sočo. Tam pod hotelom Boka smo našli res fajn kotiček s prelepim pogledom na Kanin, Rombon, Mangart, Svitnjak. Lepa si Slovenija, vse najboljše za 30. rojstni dan.
Tako se je srečno zaključil en lep in pester podaljšan vikend. Hvala!
Velikonja Nejc