Obisk Sancinove jame (6.3.2022) – poročilo Matjaž Pintar

Prejšnji teden smo bili na povabilo Claudiota v Sancinovi jami pri Bazovici. Spet smo Pintarji prišli tazadnji (ma tri minute pred rokom!!), ker smo, kako bi to rekel, zapalamudili na parkiriščih in tistih ozkih ograjenih poteh pri Maestosu brez vsakršnih oznak. Da nismo edini, nam je zagotovila gospa v hišici, ma rampe nam tudi ni hotela odpreti. V lukno smo šli zadnji in zadnji tudi ven prišli. Tehnično gledano je pravzaprav to bil Claudio, ki je zaklenil prton. Čudovita in lahko bi komot rekli celo kičasta jama (v pozitivnem pomenu). Če bo šansa se vsekakor priporočamo za ponoven ogled.
P.S.: Sicer pa je Sancinova jama dvignila veliko prahu v našem zamejstvu in velja za imenitno odkritje. Reportažo o njej dobite v reviji National Geographic. In to ni majhna stvar. 
Imenuje se po častnem  članu našega jamarskega društva Stojanu Sancinu, velikemu jamarju, ki ga žal ni več med nami. Soodkritelj jame je Claudio Bratoš iz Boljunca, pravtako jamarska legenda z veliko začetnico in super možakar, ki je pred kratkim postal član našega jamarskega društva. Jamo je odkril in odkopal s kompanjonom Krausom iz Trsta. Jama ima četro največjo dvorano na Tržaškem krasu.

Claudio, Matej, Saša, Tina, Edi, trije Novomeščani, Anita, Emil in jaz