Miturskaja 22.5.2021

V soboto je bilo spet pestro dogajanje v naši novo odkriti jami Miturškaji.
Dogajanje lahko razdelimo v dve etapi.

Prva etapa:

Moja malenkost bo opisala današnjo etapo. Druga bo pa verjetno od mojega, Anitinega in Jernejevega odhoda, ter sočasnega prihoda Brunota in Tonija – katero bo pisal nekkdo od omenjenih.
Ob 10h smo se dobili na klasičnem parkirišču jaz, Jure, Anita, Božo, Jernej in filmarja Jernej in Matej. Posneli smo še manjkajoČe dele od zadnjič (kao prihod iz jame in kako smo zadovoljni s potencialnim nadaljevanjem v breznu, širjenje enega meandra, jezero v katerem je bla voda višja kot zadnjič). Potem smo mi brez filmarjev odcapljali v znane globine. Pregledovanju jezera in meandra v prvem rovu je sledilo širjenje brezna, kuhanje kavice (kaj bi mi brez Anite) in merjenja jame. Vmes sta se prikazala še Maffi in Rehar. Maffi malo slaboten, rehar malo zaspan. Vseeno sta se zbudila in zamenjala brezensko ekipo, katera je odšla merit jamo (Božo in Jure). Jerneja je tako zazeblo, da smo z Anito predlagale, da ga pospremimo ven in gremo kar domov. S skupnimi močmi smo odšli ven iz mraza in na vhodu sta nas presenetila Bruno in Toni. Sta kar hitro odšla s suhimi mesninami in kruhom v jamo….mi pa s slinastimi usti počasi domov. No, jaz sem še 2h nabirala smrekove vršičke…
Ta Miturskaja je ratala ena res lepa in prijetna lokacija za druženje in mislim, da nas še prav posebej lepo povezuje v celoto. Bravo jddr!!
P.s.: tisti, ki je napisal JDDR v jami na belo steno drugič naj vzame krtačo in vodo, da spuca…fuj…
Astrid Švara
Druga etapa:

Dekleti hvala da sta spravili Jerneja domov. Sicer sem rekel da moram biti zraven pri merjenju, ker bom jamo risal. No prvič sem meril s Tičarjem. Je že v jami izrisal jamo do zadnje skale in kapnika. Tolk da ni stopinj jamarjev v blatu naštepal na Topodroid.
Zdi semi da je vrisal tudi vešče na steni. Ker je on praktično delal vse, sem jaz vtaknil nos v vsako luknjo. Ter na koncu Mišjega leta v zadnji kambrici, tik pod stropom našel Mišjo luknjo (veliko  za eno podgano) v katero lepo vleče. Zadaj se vidi večji prostor. Prepih v jami tokrat ni bil izrazit. Vmes sem lahko, kdaj pa kdaj, skočil še do Maffija ( ki je imel stranske učinke cepljenja z Asrtid iz Zenice čeprav ni bil cepljen) in Reharja, ki uspešno preboleva posledice speleoholične abstinence. Razširila sta ožino na dnu Ribežna. Prišla 7 m nižje. Ob tem bi Rehar teh sedem metrov skoraj prosto preletel. Spodaj je ožina za katero se sliši novih 10 m in sliši odmev . V eno smer odmeva Predjamaaaaa iz druge se sliši VIpavaaaaaa. Rehar je na polički sredi Ribežna prekopal še eno ožinco, tako za karetk čas. Skozi špranjo je poslal Mafija (Rehar je še rekonvalescent) za kar mu ta ni bil hvaležen. Zadeva se konča. Nabijanje kladiva se sliši daleč višje v rovu.  Na vrhu Ribežna sta nas presenetila Bruno in Toni s suhomesnimi dobrotami. Pojedli smo jih na vrhu Mojstrovke prej se Tičar ni mogel prekiniti merjenja. Neizmerjenih je še nekaj by pasov. Verjetno se splača izmeriti le tistega v rovu tik pod vhodom. Ta rov takoj pod vhodom  še nima imena. Prav tako nima imena rov z jezerom, imen nima tudi rov levo pod vhodom, tisti ožji, ki se konča v podoru pod Mojstrovko.
Podpis je le z blatom. Vprašati se je treba tudi to kolk bo ta podpis, če se bo obdržal vredn čez 200 let. Tisti, ki se podpisuje naj napiše drugič še letnico. Zaradi lažje datacije v daljni prihodnosti. Napiše naj tudi celo ime društva ker kratico JDDR bodo v prihodnosti težko dešifrirali.
NADALJEVANJA V JAMI:
1.Ribežn, 2. Mišja luknja, 3. meander na dnu Mišjega leta, 4. okno nad jezerom, 5. ožina v podoru na koncu najvišjega rova. Ima še kdo kaj?
Lanko seveda smo posneli vse s posebnimi učinki vred. Macola špica tudi pajser je imel svojo vlogo. To bo Rambo underground. No Jure je pozabil povedat, da je to hotel odnest tudi domov. Bo pa drugič.
Dolžina jame je okrog 470 m. Globina le 41 m. To se mi zdi malo? Jure pošlji podatke. Smer glavnega rova je smer Predjamskega preloma. Jure se je izkazal še kot vrhunski žar mojster, ko smo čakali širilno ekipo. Čevapi in kotletki so bili super. Če bi imel še pivo bi brez članarine dobil članstvo JDDR. Z Mafijem sva se za nazaj ustavila še pri filmarjih da sva vrnila gopro. Pokazali so nam do sedaj posneto. Lepo. Posnetki z goprojem iz prejšnje akcije sploh niso tolk nespodobni kot pretemni. Posnetki z goprojem iz včerajšnje akcije bi bili solidni, če ne bi nesposben snemalec posnel še senco kamere. Film bo imel avtorsko glasbo enega od filmarjev (Rustja je skladatelj). Bo v stilu filma Interstelar orgle…
Bogomir Remškar