Vrh hoje, južna stran 17.4.

Sicer smo imeli ta vikend odprt dolg do Brezna na vlaki pod Vrhom hoje, ampak posadka ni bila popolna. Nesrečni kamen, ki nam je zadnjič tako globoko in dooolgo padel noter bomo šli iskat drugič z Erikom, ker je tako lepo in prav.
Blaško je namesto severne strani grebena predlagal jug češ, da ima tudi tam ogledane lukne. In smo se takoj strinjali.

V soboto zjutraj mi je poslal sms v katerem je vljudno namigoval, da naj se za skuzbuh dodatno oblečemo, ker da zebe in da piha. Na moment me je res zmrazilo in spreletelo, da če še Blaškota zebe, ta pravega gorjana in še z brado, je pa res jeba. Je pa res, da sem bil prejšnji večer na društvu in on tudi in he,he je bil kar optimističen in zgovoren, skratka vesel, kot bi se reklo. In da ima posledično danes mogoče res občutek, da je bolj mrzlo he,he. Vseeno sem na zadnji sedež butnil še bundo in zimsko kapo. Tako,za vsak slučaj.
Parkirali smo malo nad Grofom in jo v kombinezonih udarili v hrib proti breznu in je kmalu zakuhalo. Maffi je hitro opremil požlejeno brezno. Žal se je hitro ustavilo. Globina cca. 40m in še 5m poševno dol v luknjo z ledenimi stalagmiti, brez prepiha. Blaško in Anita sta merila. Jaz, Emil in Maffi pa stikali po terenu. Dobili nič. Jamo bomo imenovali Grofovo brezno pod Hojo. Pregledali bomo še enkrat, ko sneg oziroma stožec v breznu skopni. 
Preselili so se pod greben iskat rakovško jamo. Mene je medtem doletela naloga, da grem po kofetjero in gorilnik v avto, da si v zavetrju grebena skuhamo kofe in privoščimo domačico. 
Ko sem prisopihal po grebenu nazaj sta Blaško in Maffi prišla ven iz Rakovške špranje . Anita in Blaško sta jo zmerila. Jama gre vzporedno s pobočjem in, žal, ne obeta dosti. 
Skuhali in spili smo kfje. Blaško je odhitel proti domu, ker je ženi že spet!! napovedal precej optimističen čas vrnitve. Ok, mogoče je to kakšna finta, ki jo jaz, ki sem že v letih, ne razumem.  Je pa bil zgodnejši kot prejšnji teden. V prijetnem brezvetrju smo z Maffijem in Anito počasi ruknili še eno koftjero in klepetali.
Maffi jo je mahnil proti Preporodu, mi proti Krepševem breznu. Cel teden sem namreč  težil za pogrešani nabijač in se na koncu moral posuti s pepelom, ko sem tehtal še zadnjo (in meni neverjetno) možnost, da sem ga lastnoročno usjal. Akhmm, stvar sem dobil na dostopu do luknje.
Beležka z meritvami je šla v Preporod in je do tega trenutka še ni nazaj tako, da so podatki približni.
Grofovo brezno pod Hojo, med 40 in 50m
Rakovška špranja v Hoji, 20m
Maffi, Blaško, Pintarji