PRE-POROD

Januar 2019 je v znamenju na novo odkrite jame pri cesti, ki pelje v Kozjo steno. Do sedaj smo v januarju imeli že tri akcije.V akciji 2. Januarja, smo jamo raziskali in opremili do 100m globine.

Božo je jamo izmeril. Mafi je malo nad dnom prvega brezna opazil obetavno okno, za katerim se odpirajo novi deli, zato smo tam naredili vprašaj. Na -100m smo prišli do mendra. Meander ima, kljub večjim dimenzijam, obetaven prepih. Božo in Mafi sta meander pregledala in odkrila, da gre jama naprej.

V akciji 11. Januarja sta Božo in Lanko meander razširila, ter potrdila, da se za meandrom jama nadaljuje v brezno. Božo si je prepeval Majo z biseri in tako je meander dobil ime. Kamen po posluhu leti 30+ metrov.

13. Januarja sva šla v akcijo Matej Blaško in jaz. Cilj akcije je bilo opremljanje brezna za menadrom in napredovanje v globino, vendar naju Maja z biseri naju ni spustila naprej. Večletna abstinenca speleohola je pustila posledice in trenutno psiho-fizično stanje nama ni dovolilo nadaljevanja. S seboj nisva imela primerne opreme za dodatno širjenje in razočarana sva začela razmišljat o koncu akcije. Potem pa se je Mateju prižgala dodatna žarnica in spomnil se je na okno, katerega je prejšnjič opazil Mafi. Odločila sva se, da greva raziskat. “Kmalu” sva bila na polici pred oknom in Matej je polico opremil z vrvno ograjo, tako, da se do okna lahko varno pride. Za oknom se odpira res lep del jame. Gre za dve stopnji (5m in 3m). Na dnu druge stopnje pa je enostavna, manjša ožina s prepihom. Tudi tam kamen po posluhu leti 15+ metrov in bila sva navdušena. Tam na koncu je tudi precej netopirjevih iztrebkov in našla sva tudi netopirjeve kosti, med njimi dve lobanji. Ta del jame sva poimenovala Mafija, saj ga je prvi opazil in na daleč pregledal Mafi. Na poti ven je Matej preopremil na kritičnih mestih, tik pod vhodom pa dodal železno klamfo, tako de se na poti ven z nogo ne opiramo več na tisto nestabilno skalo.

V zadnji akciji je jama dobila tudi ime, glede na to, da sva jo z Matejem odkrila v času, ko sva oba pričakovala naraščaj in glede na to, da naju je ta jama ponovno napolnila s speleoholom, sva se odločila, da se bo jama klicala PRE-POROD. Do trenutne globine imamo v jami dve priblišno 50 metrov globoki brezno. Prvo se imenuje Metka (novorojena hči od Mateja), drugo pa Aleks (moj novorojen sin).

2. januarja jamarili Zdenka Žitko, Vasja, Matej Blašo, Božo, Mafi in Nejc

11. januarja jamarila Božo in Lanko

13. januarja jamarila Matej Blaško in Nejc

Nejc Velikonja