Putickova nagrada

Jamarsko društvo Danilo Remškar  Ajdovščin je   dobilo Putickovo nagrado za največji jamarski dosežek preteklega leta.  “Puticka” smo dobili za raziskovanje brezna Huevos-Jarak-Macola na Kaninu. Nagrado že trinajst let podeljujej DZRJ Ljubljana. Pokrovitelj nagrade je podjetji Treking šport in Kibuba. Nagrada poleg unikatnega kipca enega prvih slovenskih jamarjev Puticka zajema še 1000 eur.

Letošnja podelitev je bila izjemna saj si nagrado delimo z JD Borovnica, ki je v breznu Hudi Vršič dosegla globino 1020 m. Pomemben podatek je da si delimo nagrado ne pa evrov.  Zanimivo je tudi, da veliko jamarjev soedeluje pri raziskavah  v obeh jamah.

Vhod v jamo smo našli člani JDDR Ajdovščina leta 2012. V tem letu smo jamo raziskali do globine 100 m in dolžine 121 m. Naslednje leto smo neuspešno širili ožino na 50 m globine. V letu 2014 smo ožino razširili in dosegli globino 200m. V letu 2015 smo dosegli globino 270 m kjer nas je ustavila ožina. Naslednje leto smo ožino prebili in prišli do globine 450 m. V letu 2017 pa se je jama odprla namerili smo 2232 m dolžine in 1002 globine. Dobili smo deveto slovensko tisočmetrco.  Raziskave in meritve vodi JDDR Ajdovščina. Ves čas sodelujemo z številnim društvi:  JD Rakek, JO SPD Trst, JK Krka, ASAK Beograd, KŠJKSS Velenje, JD Karnium Kranj JK Gorenja vas, JD Logatec, DZRJ Simon Robič Domžale, JS PD Tolmin, DZRJ Luka Čeč Postojna, JD Podlasica Topolšica, JD Borovnica, JD Dimnice Koper.

Naše društvu je Putickovo nagrado dobilo že tretjič prvič leta 2008 za raziskave v Beli Griži 1 in leto pozneje za raziskave v Jamoni.

Bogomir Remškar