Poročilo iz Kozjih sten, 11.5.2024

Jamo Kozje stene 4, ki jo je naše društvo v kataster prijavilo že leta 2001, je šel Bogomir Remškar-Božo ponovno pregledati aprila. V dvorani pod podorom je našel obetavni meander, ki so ga leta 2001 spregledali. Skozi meander je prišel do 15meterskega brezna.

Na naslednji akciji 11.05.2024 sva se mu pridružila še Toni Košuta in jaz. Zaradi relija smo morali iti čez Col. Z mentaliteto bomo že našli gozdno cesto med Colom in Predmejo smo se zapeljali na makadamsko pot. Po 30minutah vožnje smo prišli do odseka kjer je bila cesta preslaba za nadaljevanje poti. Zato smo se obrnili in zapeljali preko Podkraja, kar nam je vzelo veliko več časa kot smo prvotno načrtovali. Ko smo končno le prišli do jame je šel Božo opremiti brezno, jaz in Toni pa sva jamo izmerila do pritrdišča nad breznom (globina:31m, dolžina: 61m). V breznu je 3metre nad dnom obetavno okno, do katerega nismo splezali, ker smo z seboj imeli prazno baterijo za vrtalnik. Pri vračanju v dolino smo na Predmeji pogledali konec relija in z Nejcem spili pivo.

Tretja akcija je bila nekoliko krajša na njej smo sodelovali Božo, Miha Širca, Boris Macarol, Darko Lapanje in jaz. Zbor na Predmeji je bil ob zgodnji 8 zjutraj kar za tako akcijo ni značilno. Ob 8.45 smo bili pri jami. Jaz in Miha sva šla pretolčti meander, da se bo skozi njega dalo priti tudi z opremo.  Darko in Boris sta pod nadzorom Božota opremila in izmerila brezno, ki se nahaja pri vhodu v podor. Brezno je globoko 8m in nima nadaljevanja. Nato so se nama pridružili pri kopanju. Akcijo smo zaključili okrog 12ih. Božo je odhitel v dolino ostali smo šli na Predmejo na pivo.

 

Avtor: Patrik Gleščič

Foto: Patrik Gleščič, Miha Širca