Najvišje ležeče brezno (1440 m n.m.v. !) na Trnovskem gozdu – 28.3.2023

Včeraj, 28.3. sva šla z Božotam raziskat brezno pod vrhom Malega Golaka. Brezno sem našel s skeniranjem lidar podatkov v programu FugroVewer.

Že nekaj dni nazaj sem šel pogledat vhod, tokrat pa sva imela s seboj tudi opremo za spust v brezno. Zadevo sva raziskala. Gre za 13m globoko vhodno brezno. Na dnu nekega resnega nadaljevanja na žalost ni in je zasuto. Mogoče bi bilo za obiskat še poleti in preverit prepih, malo pokopat…

Na GPSu sem imel v bližini označenih še nakaj “sumljivih” točk, zato sva se odločila, da akcijo podaljšava še s terenskimi raziskavami. Lokacije točk sva pregledala, jam na tistih lokacijah ni bilo.
Ker sva se spustila že kar globoko v severno pobočje Golaka sva odšla vse do dna vrtače in jo pregledala. Našla sva šprajno, Božo se je stlačil skoznjo, jaz sem predebel. Zadeva bo za registrirat,
mogoče plezat kamin???

Skratka, bilo je eno čudovito preživeto popoldne. Območje za Golaki je neokrnjena čisto prava divjina. Hodiš po zelo razgibanem terenu, iščeš jame, občuduješ kristalno čist pogled na Julijce, debatiraš… in najlepše je, da te med “blodenjem” po tej Đungli ne zmoti in zavede nobena vlaka, saj jih tam ni. Naj tako tudi ostane!

Jamarila in raziskovala Božo in Nejc.

Poročilo je zapisal Nejc Velikonja.