Sobotna Predjamska akcija (12.3.2022)

Božotovo (JDDR) poročilo iz sobotne akcije v Predjami:
1. ekipa (Svete, Jernej R in Božo) smo šli plezat do okna v steni dvorane Norik sub. Svete je na hitro zlezel 10 m stopnjo. Okno se je nadaljevalo v meandrast ozek blaten rov. Nadaljevanje je možno s plezanjem v nove kamine. Mogoče smo čutili malo bolj svež zrak, prepiha pa ne. Med raziskovalno vnemo sem se zavlekel v poševen 0,5 m širok in 2 m dolg blaten rov. Noter je šlo ven pa ne. Z vsakim gibom sem se globlje pogrezal v blato. Že smo razmišljali o kontrapezi. Ne vem kolk časa sem se pajsal ven. Ma nekje med 10 in 20 min. Izmerili 60 m. rova. Zadevo za vsak slučaj pustili opremljeno. Volja je padla v minus in smo odpujasli ven. Ime rova: Limance.
2. ekipa (Edi in Lena) sta izmerila jamo do Plaže in končnih sifonov. V enem od kaminov sta zaznala prepih.
3. ekipa (Vasja, Gnezda, Aleš, Gašper) je plezala do okna v rovu med
Plažo in dvorano Klemen. Pridružila se jim je še 2. ekipa. Z različnimi plezalnimi in kavbojskimi tehnikami (metanje vrvi) so zlezli 10 m višje ter skozi nov kaminček prilezli v veliko dvorano 50 m širine in višine dolžine okrog 200 m. Distotu je pošla baterija zato je izmerjeno le do vhoda v dvorano. Na enem koncu dvorane je sifon, na drugem brezno z vodo, na tretjem so se ustavili nad stopnjo 30-40 m spodaj se vidi kanjon – struga s tekočo vodo. Imena še niso izbrali.
Okrog 21h so bili zunaj. Ekipa 1 jih je čakala v toplem avtu, saj od treh gostilen pred gradom nobena ne dela. Kriza v turizmu.
Načrti: čim prej v kanjon. Dodatno opremiti Inkvizitorja s skobami,
napeti cerado nad Jernejevim ojej. Razopermiti blatno Torto, s skobami opremiti par stopenj od dvorane Klemen do novih delov….
Sodelujoča društva Borovnica, Kranj, Temnica, Postojna, Wajdušna